Veliki broj italijanskih restorana u Beogradu svedoči o bogatoj ponudi italijanskih specijaliteta! Mnogi restorani sami pripremaju testeninu, a većina gostiju ne može da napravi razliku između kupovne i sveže testenine. Ipak, oni koji jednom probaju domaću, ručno pravljenu testeninu, postaju stalni posetioci takvih restorana.
Najbitnije je da kvalitet paste i testenina bude isti iz dana u dan, pa se zbog toga mnogi odlučuju za sigurniju varijantu i kupovinu testenina. Jedan od razloga je i to što na našem tržištu postoje sušene testenine odličnog kvaliteta!Iako ukus testenina može da varira, činjenica je da se ovo veoma jednostavno jelo sastoji od brašna i vode. Postoji šest osnovnih vrsta paste: punjene, tanke, kratke, dugačke, nazubljene, glatke i obilne, tj. izdašne (rich) i čak oko 300 podvrsta koje se mogu spremati sa najrazličitijim sosovima.Smatra se da kvalitet paste zavisi isključivo od brašna. Posebno je dobro ako se napravi od posebne vrste pšenice- durum pšenice i to ono koje je A klase, zato što durum žitarica, koja je tvrdog zrna upija male količine vode, pa zato testenine od tog brašna nisu gnjecave, već pri kuvanju zadržavaju svoj specifičan oblik i prijatne su za jelo.