logo palilula

Adresa:

Starine Novaka 21, 11000 Beograd

Telefon:

011/323-3258

Nepostojano C na uglu ulica Starine Novaka i Knez Danilove.

U srpskoj gramatici je poznat izraz nepostojano A, a kao primer za to se najčešće navodi menjanje imenice vrabac po padežima: vrabac, vrapca, vrapcu…

Pošto je vrabac jedan od najstarijih simbola Beograda, ta se asocijacija gotovo sama nametnula za početak priče o jednom nešto novijem, sve poznatijem, zaštitnom znaku onog dela Beograda koji još voli i želi da sačuva duh starih beogradskih kafana.

Tim pre što se i tu javlja malo zamešateljstvo, odnosno jedno nepostojano C, koga doduše nema u gramatici ali ima na uglu ulica Starine Novaka i Knez Danilove.

Restoran koji predstavljamo zvanično se zove Palilulac, ali je u medijima (više od pedeset priloga pojavilo se samo u poslednjih godinu dana u Blicu, Večernjim novostima, Politici, Pressu…) prekršten u Palilulu.

Nije, razume se reč o novinarskoj lenjosti i stalnoj potrebi da nešto zbrzaju, već o gotovo podsvesnoj želji da se napravi izvesna distinkcija u odnosu na ono što je ovaj restoran bio u nekim prethodnim razdobljima i da se ono što se u njemu događa od kako ga vodi poznati beogradski ugostitelj Ivica Stevanović prikaže kao nešto što ne pripada samo Palilulcima, već svim građanima Beograda i njihovim gostima iz zemlje i sveta.

Nemojte, međutim, posle ovakvog uvoda očekivati nekakvo čudo neviđeno, jer je osnovna vrednost ovog restorana domaće kuhinje u toj domaćoj i nadasve prisnoj atmosferi, koju su zajednički izgradili i njegovo osoblje i svi gosti, prevenstveno oni sa inventarskim pločicama.

Naravno, bilo bi nepošteno ne pomenuti mnogobrojne specijalitete sa roštilja, na kome se žar ne gotovo nikad ne gasi, specijalnu ponudu za jeftin (manje od 200 dinara) i kvalitetan doručak, koji se služi do podneva, bogat izbor jela po porudžbini (pileća galija, punjena bela vešalica u slanini, šumski ćevap, specijalitet šefa kuhinje…), uvek svežu i ukusno pripremljenu ribu, gotova jela kao kod kuće, teletinu i jagnjetinu ispod sača…

Sve to možete probati ako na vreme zauzmete neko od 80 mesta u dve odvojene sale, pa nije zgoreg ni prethodno rezervisati na telefon 011/32-33-258. Zvanična adresa je Starine Novaka 21 a restoran nije teško pronaći, jer ako u tom kraju upitate za Poštansku štedionicu sigurno će vam neko reći da je ona velika bela zgrada preko puta Palilule.