Kompanija “Turisttrade” je sa Vama, poštovani putnici i kolege, skoro dve decenije.

Družimo se, putujemo zajedno,organizujemo smotre i festivale folklora, sportske manifestacije, pomažemo djake i mlade, izlazimo u susret željama starijih i tako sve od 1989.godine. Osnovna inodestinacija agencije je GRČKA i to poluostrvo Halkidiki. U turističkim mestima Pefkohori i Hanioti naše predstavništvo uspešno radi godinama i brine o hiljadama turista koji tamo provode svoj letnji odmor. Ostrvo Tasos je drugi biser helenskog turizma gde naši klijenti provode nezaboravne trenutke u Skala Marion , Limenariji i Limenasu. Sa nama možete upoznati Solun i Meteore, obići Hilandarski metoh i Svetu Goru, posetiti rodno mesto Aristotela, krstariti brodom do predivnih plaža, doživeti Grčku uz muziku i vino. Mnoštvo hotela za svačiji ukus i džep se nalazi u našoj ponudi za TURSKU i to u najčuvenijim letovalištima – Kušadasi, Bodrum i Marmaris, uz organizaciju izleta koji se ne propuštaju – Efes, Kleopatrina kupatila i Pamukale. Ono po čemu smo prepoznatljivi u svetu muzike i širenja nacionalne kulture su tradicionalni Festivali folklora čiji smo pokrovitelji i organizatori u Grčkoj i Turskoj.

Do sada je preko stotinu kulturno umetničkih društava iz naše zemlje i inostranstva pokazalo svoje igračko i pevačko umeće.

Tokom cele godine našim vernim klijentima i onima koji će to tek postati, nudimo atraktivne programe putovanja u kojima spajamo zabavu i saznanja o kulturno-istorijskom nasledju zemlje domaćina. Želje i zahtevi klijenata su nam na prvom mestu.

LETOVANJE 2009:

GRČKA:

 

Grčku mnogi nazivaju kolevkom moderne civilizacije. Zemlja maslina i vina, zemlja Olimpijskih igara, zemlja ratara, pastira i moreplovaca; zemlja tri hiljade ostrva, predivnih plaža; zemlja Zevsa, Poseidona, Apolona, Afrodite; zemlja Platona, Aristotela, Sokrata, jednom rečju, Grčka je majka sveta.

Grčka se nalazi na jugoistoku Evrope, prostire se na površini od 131,957 km2 i ima oko 12 miliona stanovnika, od kojih je većina pravoslavne vere.Klima je mediteranska sa dosta sunčanih dana, blagim temperaturama vazduha i niskim stepenom padavina. Tokom toplih leta duva sezonski vetar zvani “meltemi”, koji hladi priobalni pojas, a u planinskim regijama izaziva niže temperature. Tokom zimskih dana, klima je blaga i retko ima snega.

Lokalno vreme je GMT + 2 sata (u odnosu na Srbiju jedan sat unapred). Zvanična valuta je Euro.


Halkidiki:

Halkidiki se nalazi jugoistočno od Soluna. Oblik ovog poluostrva podseća na Poseidonov trozubac ili na tri prsta koja pokazuju ka Egejskom moru. Sa nama upoznajte Kasandru, Sitoniju i Atos. Od njih samo zapadno i srednje poluostrvo dočekuju turiste (Kassandra i Sithonia). Poluostrvo Kasandra je idealna za noćni život, dok je Sitonija savršeno mesto za ljubitelje prirode, tišine i pustih plaža. Najistočnije poluostrvo pripada manastirskoj zajednici Atosa, Svetoj Gori. Ulaz je dozvoljen samo muškarcima i to uz posebne vize.

Halkidiki je poznat i po zanimljivim primorskim mestima, izvanrednim peščanim plažama i kristalno čistoj vodi. Ceo region poseduje plavu zastavicu Mediterana za najčistije more.

Poluostrvo Kasandra je zapadno poluostrvo Halkidikija tzv. “prvi prst”. Nepregledne peščane plaže, kristalno bistro, čisto i toplo more, živopisna letovališta, tradicionalna sela, bogat noćni život, blizina Soluna, prijatne taverne i pristupačne cene, nesumnjivo daju prednost poluostrvu Kasandri nad mnogim drugim mestima za odmor. Pored velikog broja hotela, nudimo Vam apartmanski smeštaj u prelepim gradićima Pefkohori i Hanioti.  

Poluostrvo Sitonija je je drugo poluostrvo Halkidikija. Istočna strana gleda prema Svetoj Gori, a zapadna prema Kasandri. Poluostrvo obiluje prelepim peščanim plažama, malim uvalama nepristupačnim sa kopna, borovim šumama i plantažama maslina. Glavno mesto je kosmopolitsko letovalište Neos Marmaras sa svojim turističkim centrom Porto Carras. Sitonija je pravo mesto za uzbudljiv, ali i miran porodični odmor. Takodje, ni zaljubljeni neće pogrešiti ako baš ovo pitomo poluostrvo odaberu za mesto godišnjeg odmora. Poluostrvo Atos: U predvorju jedine monaške države na svetu, na ulasku u Bogorodičin vrt, na mestu Kserksovog kanala, tamo gde su i Turci poštovali hrišćanstvo, gde su Sava i Simeon postavljali stubove Pravoslavlja, naspram arhipelaga Amulijani sa sedamnaest peščanih ostrva, nalazi se neotkriveni raj za turiste koji poštuju tradiciju, cene porodicu i vole miran i bezbrižan odmor. Nebeski Grad – Uranopolis i malo selo Tripiti pružaju neograničene mogućnosti za nezaboravan i prijatan odmor.

 

Ostrva TASOS, SKIATOS, ZAKINTOS:


Prelepi TASOS, ostrvo maslina, vina, smokava i sunca, najsevernije je ostrvo Egejskog arhipelaga. Bilo je  u rukama Feničana, zatim Grka, potom Turaka i, konačno, danas opet Grka. Svaka kultura je ostavila svoj trag pod Ipsarion planinom. Ostrvo Tasos će Vas očarati gostoprimstvom ostrvljana i lepotom zelenila. Zbog bujne vegetacije i nepreglednih borovih šuma. nazivaju ga poetskim imenom: ŠUMA KOJA PLUTA. Lepotu Tasosa odlikuje i veliki broj plaža, skrivenih uvala, maslinjaka, a ostrvo je poznato po dobrom vinu, medu i maslinama. Mnogo je razloga zbog kojih mnogi žele da doplove i ponovo udahnu neodoljivi miris “dijamanta Egeja”. TURISTTRADE Vam nudi, širom ostrva, apartmanski smeštaj. Vodimo Vas u glavni grad Tasosa, Limenas, sagrađen na mestu antičkog grada Tasosa, sa dve gradske plaže i na desetine prelepih plaža u okolini. Takođe, u našoj ponudi su i gradići Golden beach i Skala Potamia sa rajskim peščanim plažama.

Skiatos: Najpoznatije i najposećenije ostrvo severnih Sporada. Celo ostrvo je prekriveno borovom šumom i maslinovim drvećem. Ostrvo je dugačko 12 a široko 6 km, sa južnom stranom najpristupačnijom za kretanje ostrvom, gde se i nalazi put koji povezuje grad Skiatos sa plažom Mandraki preko Megali Amosa, Vassiliasa, Achladiesa, Koliosa i Koukounariesa. Plaža Koukounaries je jedna od najlepših plaža Grčke, a nepristupačna plaža Lalaria do koje se dolazi jedino brodom među 10 je najegzotičnijih plaža na svetu. Ovde možete naći i velike uređene plaže, ali i male puste uvale gde ćete samo Vi uživati. Skiatos karakterišu veoma topla leta sa puno sunčanih dana, ali i uvek prisutan letnji vetar sa Egejskog mora koji ublažava letnje vrućine. Zakintos: Nalazi se na jugozapadu Grčke. Ostrvo Zakinthos je najjužnije i treće ostrvo po veličini u Jonskom moru, a jedanaesto u Grčkoj. Zakintos se nalazi na 17 pomorskih millja (32 km) od Peloponeza i 13 pomorskih milja (24 km) od Kefalonije. Od luke Kilini udaljen je 18 pomorskih milja (33 km). Glavni grad Zakintos se nalazi u zalivu, na jugoistočnoj strani ostrva. Sam grad je i glavna luka ostrva. Najpoznatija plaža i zaštitni znak ostrva je Navagio, sa belim peskom, tirkiznim morem i olupinom broda. Reljef ostrva je raznolik: na jugoistoku se nalaze plodne ravnice koje nežno prelaze u mirne zalive i zlatne plaže, dok je severna strana ostrva planinska sa strmim liticama duž obale. Blaga, mediteranska klima i izdašne zimske kiše pomažu raznoliku vegetaciju na ostrvu. Maslinovo ulje, ribizle, grožđe i limun su osnovni proizvodi. Ono po čemu je Zakintos poznat su morske kornjače, koje su ovde zaštićena vrsta, i na ovom ostrvu se razmnožavaju.

Regija Svetog Đorđa:

 

Vrasna: Na oko sedamdeset kilometara od Soluna i isto toliko od Kavale, između Stavrosa i Asprovalte, u zalivu Strimonikos, u regiji Svetog Đorđa, nalazi se malo turističko mesto Vrasna Paralia.
Savršeno sređena široka peskovita plaža, dugačka 7 kilometara, kristalno čisto i toplo more, ostaju u neizbrisivom sećanju svakom ko je ikad posetio ovo grčko primorsko mesto. Njegova obala godinama je nagrađivana “plavom zastavom” Evropske Unije i Mediterana.
    Sve u ovom turističkom mestu, kafići, restorani, taverne, brižljivo izabrane vile za smeštaj gostiju, sve je podređeno odmoru i relaksaciji i zato Vrasna paralia nosi epitet idealnog mesta za miran, porodični odmor.

 

TURSKA:

 

TURKIYE YE HOS HELDINIZ! Dobro došli u Tursku, zemlju začina, kebaba, baklava i ratluka…romantičnu, egzotičnu i koloritnu. Dočekaće Vas žamor uličnih prodavaca, pijačna vreva, šaroliki bazari, radnjice pune ručno rađenih tepiha prelepih boja i dezena, jeftinog zlata, kože i suvenira. Ova zemlja povezuje dva kontinenta, kulturu istoka sa kulturom zapada. Veliko prirodno blago i neprocenljivo istorijsko nasleđe Vam se razotkriva na svakom koraku dok se kraj  Vas nižu ostaci starih civilizacija i drevnih gradova neverovatne arhitektonske lepote. Turska je zemlja osmeha i igre, sunca, mora i planina, i nadasve zemlja gostoljubivih, srdačnih i prijatnih ljudi. Nekada davno je to stanovništvo živelo od prodaje ribe i sunđera u malim ribarskim selima, a danas su to mondenska letovališta koja posećuju turisti svih starosnih doba. Jedno  je sigurno – Turska će Vam pružiti nezaboravan odmor, uživanja kraj obale mora i dobar provodu u gradovima stvorenim za zabavu.


KUŠADASI:

Kušadasi, jedno od glavnih letovališta Turske, pruža izuzetne uslove za nezaboravan odmor. Nalazi se 90km južno od Izmira, trećeg grada po veličini u Turskoj. U blizini je veoma važnih istorijskih znamenitosti kao što su Efes, Didima, Priena, Milet…
    Kušadasi ima tipičnu mediteransku klimu sa toplim letima i blagim zimama, tako da turistička sezona traje dosta dugo.
    Veliki broj peščanih plaža kraj toplog, bistrog mora pružaju atraktivnu zabavu, kao što su: jedrenje, skijanje na vodi, odbojka na plaži … U samom centru Kušadasija nalazi se bazar koji će Vam pružiti osećaj pravog Orienta – cenkanje je obavezno. Večernje sate možete provesti u jednom od restorana u centru i uživati u veoma ukusnim specijalitetima turske kuhinje. Za mlade i one koji se mladima osećaju Kušadasi nudi čuveni Bar street (ulicu barova) gde Vas očekuje neverovatan provod do ranih jutarnjih časova.
    Preporučujemo Vam izlete iz Kušadasija u pratnji profesionalnih vodiča do ostataka drevnog grada Efesa, Troje, Pamukkala, Kleopatrinog kupatila, tradicionalnog sela Širinče…

 

SARIMSAKLI:

Sarimsakli: Na 8 km od Ayvalika, u podnožju brda Seytan sofrasi (Đavolja trpeza) nalazi se ovo malo letovalište sa dugom plažom od prelepog beličastog peska.
Sarimsakli se, kao mesto na turističkoj mapi Turske, pojavio pre oko 15 godina. Nekada je to bio miran ribarski gradić koji bi ponekad ugostio putnike namernike na putu ka većim egejskim turističkim mestima. Sada ovo mesto pretenduje da bude u samom vrhu turskih letovališta.
Šetalište pored plaže je prepuno restorana i pružiće Vam užitak uz zadivljujući zalazak sunca. Noćni klubovi i barovi nude nešto više onima koji od letovanja očekuju nezaboravnu zabavu.

 

BODRUM:

 

Bodrum: Srednjovekovni zamak, dvorac sv. Petra, podignut od strane vitezova krstaša čuva vekovima unazad ulaz u bodrumski zaliv. To je mesto gde se vode Egejskog mora mešaju sa Mediteranom. Četvrtaste, jednospratne, bele kuće ravnih krovova ovenčane bokorima purpurnih begonija, zaštitni su znak ovog nekada malog dorskog gradića, a danas poznatog letovališta na turskoj obali. U marini su zbijene luksuzne jahte, a po ulicama i šetalištu uz more odzvanjaju jezici sa svih strana sveta. Obližnje plaže nude kupanje u čistoj i prozirnoj vodi. Ronioci istražuju grebene i podvodne pećine bogate višebojnim sunđerima i koralima.
    Staro ime Bodruma je Halikarnas. Bio je glavni grad Karijske države. Doživeo je najveći procvat kao prestonica persijskog kralja Mauzola i njegove žene Artemizije II. Mauzolej (reč je izvedena iz njegovog imena), grobnica koju je Artemizija II podigla u čast svome mužu, svrstava se u sedam čuda antičkog sveta.
    U poznato i razvijeno mondensko letovalište, počinje da se razvija početkom prošlog veka.Turski pisac Dževat Sakir, protiveći se tadašnjim načelima države, poslat je 1927 god. na izdržavanje kazne u Bodrum, u tvrđavu sv. Petra koja je tada bila pretvorena u zatvor. U tadašnjem Halikarnasu, neposećenom ribarskom gradiću, sloboda kretanja bila mu je neograničena. O lepoti Bodruma i romantičnom predelu koji ga je opčinio, pisao je u svojim pričama koje je potpisivao pseudonimom “Ribar iz Halikarnasa”. Njegove priče o boemskom duhu Bodruma, o kristalno čistom moru, o brodićima daleko na horizontu, privukle su turske intelektualce i umetnike u zaboravljeni deo zemlje. Od malih kuća građene su veće, od njih jos veće, pa sve do velikih hotela koji danas ugošćavaju hiljade turista sa svih strana sveta.
Najočuvanija zaostavština starog Halikarnasa je antički teatar iz IV veka p.n.e. Danas ga grad koristi za festivale i razne kulturne manifestacije. Jos jedan neuobičajen prizor Bodruma su i vetrenjače iz sredine XVIII veka na obroncima okolnih brda, na prelepom vidikovcu iznad zaliva Salmakis.
    Bodrum je nadaleko čuven po bogatom noćnom životu sa dve najposećenije diskoteke na turskom primorju. Disko Halikarnas je diskoteka na otvorenom sa pogledom na dvorac sv. Petra. Prima 5000 posetilaca koji uz spektakularni light show dočekuju rađanje sunca na istoku. Catamaran ili ploveći disco klub je još jedna atrakcija noćnog života. Ovde nastupaju poznati zabavljači uz tursku i stranu muziku nudeći izuzetan užitak pristalicama nezaboravnog provoda, igre i muzike do zore.

 

]]>