Splav Woolloomooloo

logo woolloomoolloo

Mnogi se pitaju kao je splav dobio ime i šta je zapravo WOOLLOOMOOLOO.

Na jednom od putovanja po svetu stiglo se i do Australije, sasvim slučajno došlo se do jednog zaliva bolje rečeno uvale u Sidnejskom zalivu koji nas je ostavio bez daha. Raspitujući se kod lokalnog stanovništva za ime zallva a kasnije i kako je dobio to ime, oduševljenju nije bilo kraja, pa ću Vam ispričati kratku priču o tom neobično i lepom zalivu.

WOOLLOOMOOLOO (Vulumulu) je jedna od uvala na istočnoj strani prelepog Sidnejskog zaliva. Kada se od rta Macquairo u Sidnejskom zalivu krene na istok, skreće se u Woolloomooloo zaliv. Sidnejski hroničari nisu ni do danas uspell da saznaju, ko je i kada odlučio da se Woolloomooloo piše sa osam slova “o”. Zvučalo bi isto da je napisano samo sa četiri “u”. Ono što se ipak zna je da ime zaliva potiče od Aboridžina, starosedelaca Australlje. Neki rani hroničari su ime izgovarali “Valamala”. Predpostavlja se da je Woolloomooloo bio sveto mesto Aboridžana. Kada je 26. Januara 1788. godine kapetan Filip preselilo svoju flotu iz nešto južnijeg Botanv Bay-a u Sidnejski zaliv i usidrio se u Sydney Cove – malom zalivu sa pitkom vodom i peščanom obalom, bio je siguran daje našao pravo mesto. Ono što kapetan Filip nije znao praveći prve planove za naseljavanje obala ovog zaliva da će Sidnej postati jedan od najlepših gradova na svetu. Početkom 20-tog veka Woolloomooloo je bio terminal za putničke i teretne brodove, kao i riblja pijaca, da bi nešto kasnije bila podignuta i fabrika za preradu ribe. Hroničari sa početka prošlog veka beleže da je Woolloomooloo zaliv bio toliko prostran i dubok, da je u ono vreme mogao da prmi 12 prekookeanskih parobroda. Danas su stara lučka skladišta u zalivu Woolloomooloo pretvorena u luksuzna apartmane, hotele, restorane i diskoteke. Sam zaliv je marina u kojoj se ljulja na stotine što usidrenih, što vezanih jahti i čamaca stanovnika Sidneja.

To je priča o iz Australlje, koja se nastavlja u Srbiji, na Dunavu. Ideja nam je bila da i gosti splava WOOLLOOMOOLOO, boraveći koda nas sa sobom ponesu utiske kao što smo ih mi poneli iz Australije.

Splav je otvoren 2002 godine. Nalazi se štalištu pored sportskog centar 25 maj, preko puta teniskih terena. Radno vreme kluba je 09-01 posle ponoći.

Splav je klubskog tipa sa vrhunskom uslugom i atmosferom tokom celog dana. U klubu je moguće organizovati razna događanja na principu iznajmljivanja prostora. Klub WOOLLOOMOOLOO organizuje koktel večeri. U klubu svakog dana možete dobiti vrhunski spremljene koktele. Kuhinja na splavu nudi Vam veliki izbor lagane hrane poput pohovanog kačkavalja, sendviča, desetak vrsta salata, sladolede, većne kupe-e, torte i kolače.

U koje god doba dana da svratite kuhinja Vas spremna čeka, ujutru sa doručkom, u toku dana sa laganim ručkom a uveče sa laganom večerom.

Na splavu možete dobiti i vrhunski pripremljene kafe i to: Cocoa ice coffe, Cafe di coco, Wienna perfection, Irish coffe, Greek coffe, Jamaica coffe, Kahlua coffe, Drambui coffe, nesscaffe, Ice coffe..,

Zatim pred Vama je veliki izbor šejkova, voćnih kupova, možete dobiti i između ostalih i plazma šeik.

WOOLLOOMOOLOO je tu usidren i čaka na Vas. Ako jednom budete naš gost, uvek će te ponovo dolaziti.

Adresa:

Sportski centar 25. Maj

Dunavski kej,

11000 Beograd

Telefon:

065/444-00-08