SMOKVE SA MUSOM OD MLADOG KOZJEG SIRA I PRŠUTOM
Veoma jednostavan recept i predivno hladno predjelo.
Za dve osobe je dovoljno 6 smokvi (što veće), 6 parčića njeguške pršute i mus od mladog kozjeg sira:
umutiti čvrsto 300 grama neutralne pavlake, 250 gr kozjeg sira sa 150 gr punomasnog mleka, drzati na hladnom do serviranja. Smokve otvoriti kako bi dobili prostor za mus, obložiti pršutom i dodati mus u sredinu.
RIŽOTO SA BUNDEVOM I BELIM TARTUFIMA
Potrebno je za 2 porcije:
320 gr arborio pirinča
160 gr bundeve seckane na kockice
6 gr belih tartufa
20 grama sveze blitve
4 dcl fonda od bundeve
2 kašike putera
4 dcl vode, so, malo ulja od tartufa i veoma malo parmezana,
Priprema: bundevu i blitvu malo prodinstati, dodati pirinač i fond od bundeve, bele tartufe i kuvati. Tokom kuvanja dodati parmezan i ulje od tartufa. Pri kraju dodati puter i servirati.
ŠTRUDLA OD MAKA
Potreban materijal za testo:
250 gr brašna
25 gr šećera
vanilin šećer
40 gr putera
kora limuna
10 gr kvasca
žumance
1dcl mleka
Umesiti testo, razviti ga i filovati kuvanim i ohlađenim kremom.
Krem: 2 dcl mleka, 250 gr maka, 50 gr prezli, 150 gr šećera, vanila, 50 gr suvog grožđa i malo ruma.
Premazati umućenim jajima i uljem i peći na 160C oko 30 minuta.
Služiti sa vanilin sosom:
2,5 dcl mleka, 3 žumanca, 1 kašika gustina, 100 gr šećera i vanila. Praviti kao što pravimo puding.